Pytanie o to, czy niemowlę może zjeść jajko, od lat zaprząta głowy rodziców. Dobra wiadomość jest taka, że obecnie uważa się je za bezpieczne dla niemowląt. Możesz zacząć od zrobienia jajecznicy, poached lub jajka na twardo. Następnie możesz je dodać do mleka matki lub preparatu do żywienia niemowląt. Przygotowując jajko, upewnij się, że jego konsystencja jest przecierowa, ponieważ duże kawałki mogą powodować ryzyko zadławienia.
Choć jajko jest małym pokarmem, jest pełne wysokiej jakości białka, które będzie wspierać wzrost Twojego dziecka i dostarczać mu energii. Jajka są również pełne składników odżywczych, które są trudne do uzyskania z innych pokarmów. Na przykład cholina jest niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu i może przyczyniać się do rozwoju pamięci. Niezbędne kwasy tłuszczowe są również obecne w jajkach i są ważne dla rozwoju mózgu i oczu. Możesz również nakarmić niemowlę jajkiem w całości.
Choć tekstura jajka może być problemem dla małych niemowląt, to spożycie go nie jest dla nich niebezpieczne. Jeśli Twoje dziecko jest uczulone na jajka, reakcja może zagrażać życiu. Jeśli zauważysz u swojego dziecka któryś z tych objawów, natychmiast zadzwoń pod numer 911. Ponadto, chociaż jajko generalnie nie stanowi zagrożenia zadławieniem, ważne jest, aby przygotować je odpowiednio do etapu rozwoju dziecka. Jeśli nie jesteś pewna, czy Twoje dziecko może zjeść jajko, skonsultuj się z pediatrą.
Przy wprowadzaniu jajka niemowlęciu, zaleca się wprowadzać je pojedynczo, aby pomóc dziecku przyzwyczaić się do smaku. Najlepiej jest odczekać trzy do pięciu dni po wprowadzeniu nowego pokarmu przed ponownym wypróbowaniem go. Jeśli Twoje dziecko ma reakcję alergiczną na jajko, upewnij się, że unikasz jedzenia go w restauracji. Lepiej jest być bezpiecznym i znanym w domu. Uważne obserwowanie oddechu, skóry i układu pokarmowego dziecka pomoże ci rozpoznać wszelkie niepożądane reakcje.
Przy wprowadzaniu jajek upewnij się, że nie używasz jajek ugotowanych na twardo, ponieważ mogą one stanowić zagrożenie zadławienia dla twojego dziecka. Ponieważ żółtko jest oddzielone, usta dziecka mogą mieć problem z obsługą obu. Aby uniknąć tego problemu, powinnaś wybrać jajecznicę, babeczki jajeczne lub omlet. Te potrawy mają jednolitą konsystencję. Podczas gdy Twoje dziecko może zakrztusić się jajkiem na początku, nie martw się, jest to normalna reakcja i zmniejszy się z czasem.
Nie ma absolutnych zasad dotyczących tego, kiedy wprowadzić jajka do niemowlęcia, ale większość ekspertów zaleca rozpoczęcie pokarmów stałych tylko wtedy, gdy Twoje dziecko jest gotowe do jedzenia pokarmów stałych. Jeśli martwisz się o reakcje dziecka na jajka, pamiętaj, aby oferować małe porcje dobrze ugotowanego jajka co kilka dni, aż dziecko przyzwyczai się do smaku. Możesz również włączyć jajka do innych potraw i przepisów, aby zapobiec reakcji alergicznej. Przez pierwsze kilka miesięcy, najlepiej trzymać się jednego rodzaju żywności na raz, aby zminimalizować ryzyko rozwoju ciężkiej alergii pokarmowej.
Główną zaletą żółtek jaj jest to, że zawierają cholinę, ważny składnik odżywczy zaangażowany w różne reakcje biologiczne. Cholina i DHA są ważne dla rozwoju mózgu Twojego niemowlęcia. Jaja dostarczają również niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo i folian. Białka jaj zawierają 4 białka, które są łagodnie lub silnie alergizujące. Większość pediatrów zaleca unikanie białek jaj przed ukończeniem 1 roku życia. Niezależnie od ryzyka zadławienia, korzyści płynące z jedzenia żółtek są liczne.
Podobne tematy